Kus práce

Lesní MŠ Na dvorečku

Kus práce

Hřej, sluníčko, hřej! Hory doly krej!

Povyskoč si vejše, na tej našej střeše, kolo udělej!

Autor: Petra Němcová


Les propukl v zelenou. Pravidlo "na dohled" získává nový rozměr. Menší. Přes nově narozené lístky habrů, buků a bříz není vidět do dáli jako v zimě. Kvete třešeň. Máme se pod ní políbit už teď? Aby do května neodkvetla? Toť otázka... Jehňat už běhá po Dvorečku šťastná třináctka. Je tu milo.

Už od začátku týdne připravujeme Dvoreček na velký okamžik - na čtvrteční brigádě se za pomoci deseti silných mužů/tatínků/hrdinů dokutálí k ohništi nový veliký kmen. Bude nám sedátkem, bude nám prolézačkou, bude nám rozhlednou, odrazovým můstkem pro velké i malé skoky, místem na svačinku i popovídání s kamarády. Jupí! Bude nám i připomínkou, že společnými silami se dají udělat veliké věci! Dřevníky jsou připraveny na novou várku dříví, záhony vypleté a opravené, pískoviště má už zase víc písku uvnitř než vně, dřevník u ohniště je zásobený, okolí Dvorečku od klacků vyčištěné, vrbový domeček má zapletenou kštici. Kus práce. Veliký kus práce jste nám pomohli udělat - mámy, tátové, kamarádi. Děkujeme!

Věnujeme se smyslovým hrám, písničkám, pohádkám i rukodělným činnostem. Hodně si povídáme o prožitých Velikonocích, svačíme vajíčka a čokoládové zajíčky. Připomínáme si Světový den autismu. Užijeme si poslední letošní keramiku, trošinku jinou než obvykle. Tentokrát pracujeme na jednom společném velikém díle, které si neodneseme domů, ale zkrášlíme si jím náš milý Dvoreček. Co to bude? Nechte si vyprávět! (Nápověda: Symbol celku a totožnosti kmenové skupiny, indiánské slovo, které znamená příbuzenství a ochranného ducha. ) V pátek se připojujeme k akci Ukliďme si Česko a opět se přesvědčujeme, že společnými silami se dá udělat velký kus práce. Víme, kam patří papír, kam plast, sklo a kam kov. Nasazujeme rukavice, bereme pytle a děláme si okolí a svět kolem nás o něco hezčím a lepším místem. Společně.


Chcete článek sdílet?