Velikvokvonoce

Lesní MŠ Na dvorečku

Velikvokvonoce

Vrby se nám zelenají, na dvě strany rozkvétají.

Radujme se! Veselme se!

Autor: Petra Němcová


Lesu vládnou sasanky. Křehké bílé krásky. Žlutou svítí orseje. Křiklavě zeleně vyrašily šťavely - ty se dají, narozdíl od předchozích jmenovaných jedůvek, ochutnat. Hluchavky nachové a kopřivy dvoudomé. Jedny pálí, ale lze z nich udělat zdravé chipsy! Z kterých asi? Vítr postupně odnesl kvítky ze špendlíků, ale už se další chystají na trnkách. Jehňat přibývá. Bečí. Nebrečí. Žáby migrují přes cesty, jezděme opatrně, ať nejsou placaté.

Užíváme si sluníčka a jarního počasí v lese i na louce. Pozorujeme strakapoudy, mravence, čmeláky i probuzené včely. Učíme se poznávat stromy podle listů, šišek i kůry, hledáme je v lese. Česnek podivný už kvete, pažitka pomalinku zavadá. Přecházíme na sběr dalších přírodních lahůdek - kopřivy, bršlice a česnáčku. Hrajeme si hodně na písku, vaříme v kuchyňce, bez rukavic to jde najednou úplně jinak od ruky.

Uprostřed týdne vyrážíme za kulturou. Po návštěvě obrazové galerie nás tentokrát nalákala filharmonie. Pod softgatě gala. I to my umíme! Harfa a housle nás vábí svými tóny. Zní písničky z večerníčků, dospělákům ukápne slza dojetí u Smetanovy Vltavy. Přidává se Vivaldi. Čtvero ročních dob je červenou nití celého vystoupení. Dozvídáme se i spoustu faktů, třeba že v houslích bydlí kobylka i cvrček a na harfu se nehraje malíčky. Zážitek umocňuje i fakt, že jej můžeme prožít společně s našimi kamarády z lipenecké školky, kteří nás opět ochotně přivítali na své půdě.

Velikvokvonoce, veliké noce, Velikonoce. Povídáme si o nich, čteme si v knížce od Terezy Říčanové. Barvíme vajíčka papírová, zdobíme vajíčka opravdová. Pleteme pomlázky z vrbového proutí. I píšťalička zapíská. Na zelený čtvrtek na oběd nedostaneme špenát, ale zachraňujeme to zelenými kopřivovými chipsy. Je třeba zasít hrách! Před námi čtyři volné dny. :-)


Chcete článek sdílet?