Voláme jaro

Lesní MŠ Na dvorečku

Voláme jaro

Vrby se nám (skoro) zelenají, na dvě strany rozkvétají. Radujme se! Veselme se!

Žežulička v háji zpívá, sedmihlásek se ozývá. Radujme se! Veselme se!

Autor: Petra Němcová


Do společnosti talovínů a sněženek se přidávají fialky a ladoňky, přibývá barev, na hnědém podkladu krásně svítí do dálky, v lese je ještě nezastiňuje zelená, která na svoji chvíli teprve čeká. Vylézají čmeláci, jsou ztuhlí a nemotorní. Hlemýždi ještě odpočívají ve svých zavíčkovaných ulitách.

V ranních kroužcích zní: "Vozilo se na jaře..." Cestou lesem si broukáme: "...slunce v zlatém kočáře." Z jurtičkové šatny se line: "Tralalala. Tralá! Tralá! Tralalalala!" Slunce sice svými paprsky tento týden šetří, ale to nám hlavu nedělá. Jarní úklid neminul ani náš milý Dvoreček, sbíráme klacíky z trávy, neúnavně pracujeme na rozkladu velké staré klády u ohniště, která nám poslouží coby protibahnivý kobereček, až se tam už brzy sejdeme na jarní slavnosti. Zahrádku jsme učesali od uschlé trávy a lístků, učíme se zahradničit - nevytrhat, co má růst. :-) Školku si zdobíme vrbovými kočičkami a všemožnými větvičkami. V jurtičce si opravíme šuplík!

V lese potkáváme a zdravíme ruměnice, poznáváme česnek podivný. Na chvíli měníme les v galerii, na papíry připevněné na stromech malujeme popelem a hlínou - možná nová, dosud nepojmenovaná technika. Tím naše tvorba nekončí, k přírodním květinovým krásám přidáváme kytičky vlastnoručně vyrobené a malované. Třeba potěší nějakou ženu, když mají v pátek ten svátek. :-) V keramice tentokrát tvoříme sebe sama. Hapticky zkoumáme svou tvář, než se do toho pustíme. Hledíme si s kamarády do očí, abychom se ujistili o jejich barvě. Hledíme do zrcadla. Jestlipak si rodiče poznají svého Stodoláčka z hlíny? Předškoláci se věnují prostorové a pravolevé orientaci, vizuomotorickým cvičením a hrám.

No a představte si, tento týden nejsme jenom v bezpečném hnízdě Dvorečku, ale vylétáme do oblak! Doslova! Na parádní povídání s pilotem navazujeme leteckým trenažérem, kde si tuhle profesi můžeme vyzkoušet na vlastní křídla. Těch čudlíků a páček! Ten prostor! Vzlétáme z Ruzyně. Vzlétáme z Londýna. Přistáváme v Amsterdamu. Jedna letecká katastrofa - naštěstí jen jako. Uf! Bezpečné přistání zpět na Dvorečku. Děkujeme Vám, rodičové, zase jste nám rozšířili obzory.


Chcete článek sdílet?